Introducere in SEO 2023

Introducere in SEO
iun. 15, 2019

Introducere in SEO: Ghid pentru optimizarea motoarelor de cautare. In era digitala in care traim, optimizarea motoarelor de cautare (SEO) joaca un rol crucial in succesul online al afacerilor si al site-urilor web. SEO-ul este un proces complex si in continua evolutie, care vizeaza imbunatatirea clasamentului unui site in rezultatele motoarelor de cautare, cum ar fi Google, Bing sau Yahoo.

Ce este SEO?

SEO (Search Engine Optimization – Optimizare pentru motoare de cautare) este un proces tehnic, analitic si creativ pentru a imbunatati vizibilitatea unui site web in motoarele de cautare. SEO este o subcategorie a marketing-ului online SEM (Search Engine Marketing – marketing prin motoare de cautare). SEM are doua componente principale:

 • promovarea platita (prin anunturi si reclame platite direct catre motoarele de cautare)
 • promovarea prin tehnici SEO (redactare de blog-uri si articole, link-building, optimizare prin cuvinte, promovare prin social media)

S-ar putea crede ca SEO este specific doar pentru Google, dar nu este. Este, de fapt, procesul global de a avea un rang cat mai mare pe oricare din multitudinea de motoare de cautare. Astfel, diferite tipuri de optimizari sunt necesare pentru diferite motoare de cautare.
Majoritatea optimizarilor se vor concentra numai pe motorul de cautare Google, acesta fiind de departe cel mai popular motor de cautare.

Promovarea prin tehnici SEO (cautare organica)

Beneficii

 • Traficul este gratuit 100% (cu exceptia cazului in care platiti o agentie).
 • Traficul organic are rezultate mai bune decat traficul platit, deoarece utilizatorii prefera sa viziteze rezultatele organice decat cele platite.
 • Foarte greu de facut in mod corespunzător, SEO este in continua schimbare si a devenit foarte competitiv de-a lungul anilor.

Dezavantaj

 • Search Engine Optimization (SEO) necesita o perioada semnificativa de timp pentru a avea rezultate. Poate dura luni pentru a se vedea rezultate explozive.

Promovarea platita (anunturi si reclame)

Beneficii

 • Rezultatele rapide se afiseaza in partea de sus a motoarelor de cautare din ziua 1.
 • Exista platforma web pe care o puteti gestiona singur. Cu toate acestea, este foarte dificil si necesita inca cunostinte de specialitate.

Dezavantaj

 • Nu este la fel de bun ca si SEO, pentru ca atunci cand platiti pentru trafic trebuie sa aveti in vedere randamentul investitiilor. E un proces dificil acela de a obtine profit pe cheltuiala dumneavoastra.

Cum functioneaza SEO?

SEO nu este magie, SEO este despre a face site-ul dumneavoastra mai bun pentru motoarele de cautare si utilizatori.

Misiunea Google este de a organiza datele lumii. Atunci cand Google poate intelege cu usurinta continutul de pe site-ul dumneavoastra, acesta poate afisa aceste pagini utilizatorilor care cauta informatiile, produsele si serviciile pe care le oferiti. Pe masura ce site-urile web optimizate ajuta la imbunatatirea experientei utilizatorilor, interesul Google este de a clasifica aceste site-uri in pozitii superioare.

Cuvinte cheie SEO

Cuvintele cheie sunt idei si subiecte care definesc continutul dumneavoastra. In ceea ce priveste SEO, ele sunt cuvintele si expresiile pe care le cauta utilizatorii in motoarele de cautare.
Cuvintele cheie sunt importante, deoarece acestea reprezinta linia intre ceea ce cauta oamenii si continutul pe care il oferiti pentru a umple aceasta nevoie.

My rule of thumb is build a site for a user, not a spider.
— Dave Naylor, Bronco.co.uk Managing Director

Tipuri de SEO

Scopul SEO nu este ca site-ul dumneavoastra sa aiba rangul #1 in motoarele de cautare. Scopul este de a genera potentiali clienti si vanzari pentru afacerea dumneavoastra.

Cand proiectati site-ul dumneavoastra pentru motoarele de cautare, atunci ignorati cea mai importanta parte a SEO – clientii dumneavoastra. La sfarsitul zilei, rangul #1 in Google este complet inutil daca site-ul tau nu este proiectat in mod corespunzator pentru a transforma acest trafic in clienti si vanzari!

Unele dintre aspectele importante de luat in considerare, atunci cand proiectati site-ului dumneavoastra sunt urmatoarele:

 • adaptarea pentru mobil
 • viteza de incarcare a paginilor
 • sa nu existe link-uri rupte sau pagini defecte
 • design atragator
 • continut interesant in pagini

SEO on-site, inseamna ajustarea anumitor elemente pe site-ul dumneavoastra, astfel incat motoarele de cautare sa poata accesa si inteleage continutul si structura site-ului. Cu cat ele pot obtine mai multe informatii si date de pe site, cu atat mai mari sunt sansele site-ului dumneavoastra de a fi clasificat mai sus.

SEO off-site, se refera la actiunile intreprinse in afara site-ului dumneavoastra. Optimizarea off-site nu tine de dumneavoastra, ci de perceptia de catre utilizatori a popularitatii, relevantei si credibilitatii site-ului. Acest lucru este realizat de alte site-uri/persoane care leaga sau promoveaza site-ul dumneavoastra si in acest mod „voteaza” pentru calitatea continutului site-lui dumneavoastra.


Pe scurt, SEO-ul este o componenta vitala in obtinerea unei vizibilitati si a unui trafic online crescut. In aceasta introducere in SEO, am explorat conceptele de baza, strategiile si tehnicile esentiale. Am discutat despre importanta structurii si continutului site-ului, optimizarea cuvintelor cheie, construirea de legaturi si aspectele tehnice ale SEO-ului. De asemenea, am subliniat necesitatea monitorizarii si analizei rezultatelor pentru a imbunatati continuu performanta. Pe masura ce avansezi in lumea SEO-ului, vei descoperi ca aceasta este o disciplina dinamica, care se adapteaza mereu la schimbarile algoritmilor motoarelor de cautare si la preferintele utilizatorilor. Cu dedicare, rabdare si invatare continua, vei putea obtine rezultate remarcabile in ceea ce priveste clasamentul si vizibilitatea site-ului tau.

SURSE: wikipedia, 10 Quotes To Guide Your SEO Strategy, MOZ – SEO Learning Center, articole internet

Lasă un răspuns